Han Aards-Thorig
'The making of'




Wasmodel/ Wax model.
Eerst maak ik een 'prototype' van was, binnenin ondersteund door hout of tempex. Hoofdzaak is dat het materiaal uit de mal kan wegbranden zodat een holle mal overblijft. Daarom noem noemt men dit de 'verloren wastechniek'. Was is erg temperatuur gevoelig. Het is breekbaar als het hard is en zakt in als het warm is.
Mal/ Mal.
Aan het wasmodel worden giet- en ontluchtingskanalen bevestigd. Deze monden uit in een gietmond. Hieromheen wordt gips gegoten. Met de gietmond naar beneden wordt de was er, in een oven van 800 graden, uitgesmolten. De holle mal blijft over. Hierin wordt brons gegoten.
Gieten/ Melting.
Brons wordt gegoten bij 1050-1150 graden Celcius. Samenstelling: 85% koper, 5% zink, 5% lood, 5% restsporen. Het wordt met een smeltkroes in de mal gegoten. De mal staat stevig in een bedding van zand. Zo ontstaat tegendruk en kan de mal niet breken bij het ingieten van het zware brons.
Afwerking/ Finishing.
Afwerking van 'Zoete lippen, zoute zucht'. Afgekoeld, wordt het gips om het beeld kapot geslagen en verwijderd met de hogedrukspuit. Daarna moet het beeld worden ontdaan van de giet en ontluchtings kanalen. Dan wordt het met slijptollen, lassen, frezen, veilen e.d. afgewerkt.
Patineren/ The skin.
Tenslotte wordt het beeld gepatineerd. Dit betekent dat er met zuren en een brander een oxide laag wordt aangebracht. Groen, zwart, bruin, gevlekt of egaal etc. Ikzelf streef er echter naar om de originele giethuid zo goed mogelijk te behouden. Deze is ruw en aards. Zo blijft de 'oer-uitstraling' van het brons behouden. Soms breng ik plaatselijk bladgoud op.
Plaatsing/ Placement.
Een bronzen sculptuur kan zowel binnen als buiten worden geplaatst. Een sokkel van eiken is geschikt voor binnen of voor buiten onder een afdak. Voor buiten plaatsing 'in weer en wind' is een sokkel van hardhout of beton geschikt.
Genieten/ Enjoy!
Aards & Passioneel Beeldhouwwerk: Een bronzen sculptuur geeft eeuwenlang plezier. Het is tijdloos en 'blijft leven' door de inwerking van weersinvloeden. Het beeld wordt er vaak nog mooier op! Mocht u persoonlijk niet houden van de groene bronskleur, dan kunt u het beeld poetsen en het daarna bijvoorbeeld met was of schoensmeer een beschermend laagje geven.

Changing LINKS