Han Aards-Thorig
Background & CV
Han Aards-Thorig
Geboren in 1962 te Nijmegen
Nederland.
Han Aards - Thorig
Born in 1962 in Nijmegen
The Netherlands. 
In de periode waarin ik nog werkte als professioneel beeldhouwer is dit beeld van mijn hand geplaatst in Gendt.

Hierbij de onthulling.
Inclusief de fanfare!

In 1988 studeerde ik af voor Beeldend Vormen aan de academie voor Kreatief Educatief Werk in Njmegen.

Van 2001-2004, heb ik gewerkt als docent Handvaardigheid-Tekenen in het VMBO.
Nadat ik na een grote operatie niet meer in staat was om in het onderwijs te werken, ben ik in 2005 begonnen met het werken in brons als hobby en als ontspannende bezigheid om mijzelf te uiten.

Via deze website wil ik graag mijn levenslust en passie, door middel van mijn sculpturen, met u delen.

Vooraf aan mijn werk in het onderwijs ben vanaf 1994 ongeveer 10 jaar werkzaam geweest als 3-D ontwerper en Art-director. Leukste wapenfeit is dat er eind jaren 90 een lamp van mij is geselecteerd voor de expositie van 'permanente design klassiekers' in het Museum of Modern Art in New York.

Ik ben eigenwijs, een 'doener' en een levensreiziger. Voel mijzelf een eeuwige autodidact die het heerlijk vindt om zelf te ontdekken en te onderzoeken. Een constante zoektocht. Soms vermoeiend, maar altijd interessant en nooit saai. Daarnaast leer ik veel praktische zaken in de bronsgieterij.*
Levenswending.

Ik was altijd 'op weg naar'. Tot een ingrijpende aandoening mijn leven plotseling, op 41 jarige leeftijd, deed stilstaan. 

Het bleek dat mijn lichaam, al vanaf mijn geboorte, een abces had ontwikkeld. Er moest 3 kilo weefsel worden verwijderd, waaronder een nier en bijnier. Na een lange operatie, met complicaties erna, heb ik een jaar lang plat moeten liggen; mijn langste meditatie ooit..
Nu heb ik nog vaak last van buikklachten. Ook mis ik sindsdien een hormoon dat energie geeft om je warm te houden. Door deze en andere blijvende gevolgen van de operatie, en gedeeltelijke afkeuring daarna, ben ik niet meer in de mogelijkheid om mijn oude baan binnen het onderwijs op te pakken. Van de ene op de andere dag had ik opeens een koud lichaam, minder energie, minder geld en soms pijnlijke beperkingen. Vooral zeurende pijn kan soms flink chagrijnig maken.. Dit leidt tot spanning, en spanning tot pijn.

Ontspannend brons.

Er ontstond er een vicieuze cirkel waar ik wat mee moest. Ik kon niet anders dan mij aanpassen aan mijn lichaam en moest op een andere manier omgaan met mijn beperkingen en energie. Ik ging op zoek naar nieuwe bezigheden waarin ik kon ontspannen en waarin ik mijn creativiteit kwijt kon. Ik heb in het maken van bronzen beelden een ontspannende, stimulerende bezigheid waarin ik geheel kan opgaan. Ik ben steeds meer mogelijkheden aan het ontdekken om mij 'in brons'  te uiten. Ik probeer aan mijn beelden mijn eigen speelsheid en passie mee te geven. Zo ontstaat, via het beeld, communicatie tussen mij en de toeschouwer.

Changing LINKS
In 1988, I graduated as an artist at the academy of Creative Educative Work, at a Dutch high-school in Nijmegen.

I am stubborn. I learn by experience. I am a life traveler. An everlasting autodidact who finds it fantastic to explore. It's a constant search. Sometimes tiring, always interesting but never boring. Be-site of learning 'by doing', I learn a lot of practical things at the bronze-foundry.

Highlight: Museum of Modern Art in New York.
For about 10 years, I worked as an
3-D designer and Art-director. After a lamp I designed, named 'guardian', was selected to be places at the permanent design exhibition at the New York Museum of Modern Art, as a highlight, I turned away from art for some time. I did not like working 'by concept' anymore.

Bronze to express myself.
After that I worked as an art-teacher for some years. In the year 2001, suddenly my life changed, because of a handicap. In 2005 I started working in bronze as a hobby, and to have a way to relax and express myself again. By this website I want to share my lust for live and my passion with you.